Aart van Veller brengt vraag en aanbod van groene energie samen

Deze week in Rubrieck spreken we over de vooruitstrevende ideeën met groene energie die zijn bedacht door Aart van Veller.

Aart van Veller is mede-oprichter van Vandebron. Zijn doel is de energiemarkt in Nederland zo spoedig mogelijk 100% duurzaam te maken. Daarnaast streeft hij naar lagere kosten en meer transparantie. Op innovatieve wijze heeft hij vraag en aanbod van groene energie samengebracht.

Duurzaam en minder duur

Ondernemen zit Aart van Veller in het bloed. Vanaf jonge leeftijd (21) richt hij al diverse bedrijven op, veelal met een duurzaam karakter. Zijn grote succes en bekendheid ontstaat nadat hij in 2013 met twee andere ondernemers het energiebedrijf Vandebron opricht.

Vandebron biedt een online platform waar zelfstandige producenten van groene energie (gewonnen op Nederlandse bodem) direct worden gekoppeld aan de consument. Vraag en aanbod komen samen, zonder tussenkomst van een energieleverancier. Vandebron produceert dus niet zelf de energie, maar verbindt enkel. Deze nieuwe wijze van energie aanbieden is niet alleen duurzaam, maar door het uitsluiten van de energieleverancier ook goedkoper. 

Het succes van Vandebron bleef niet onopgemerkt. Tussen alle zwaargewichten op de energiemarkt consolideerden zij gestaag hun positie als onafhankelijke speler en bedienden ze inmiddels een kleine 200.000 consumenten. In november 2019 is Vandebron overgenomen door Essent. Aart van Veller ziet dit echter als een positieve ontwikkeling en een stap dichter naar een duurzame energiemarkt. Vandebron blijft onder Essent namelijk zelfstandig opereren, maar met een breder klantenbereik en een groter financieel draagvlak. Op haar beurt valt Essent weer onder Eon, een bedrijf dat gevestigd is in meerdere Europese landen en meer dan 50 miljoen klanten telt. De mogelijkheden die hiermee ontstaan, sluiten aan bij de ambities van Aart van Veller. Want naast scherpe doelstellingen, stelt hij ook scherpe tijdslijnen deze te bereiken. Met als ultiem doel: een duurzame samenleving. 

Groen licht

In september 2020 krijgt de elektrische autobezitter groen licht om zijn of haar auto volledig ‘groen’ te laden. Een doorbraak! De autobranche en duurzaamheid gaan doorgaans niet hand in hand, maar door het lanceren van deze dienst bouwt Vandebron een brug tussen beiden. Naast het duurzaam laden, draagt men ook bij aan de balancering van het energienetwerk. Tijdens piekmomenten op het energienetwerk laden de elektrische auto’s minder snel op. Op deze wijze wordt de vraag meer verdeeld (gebalanceerd) en zorgt dit voor minder belasting van het energienetwerk.

Filosofie

Aart van Veller is zich bewust van de privileges te mogen opgroeien in een rijk, welvarend land. De mogelijkheden het verschil te kunnen maken, pakt hij dan ook volledig. De wereld samen een betere plek maken is zijn levensmotto. Een duurzame samenleving ontwikkelen die de volgende generatie inspireert en omarmt.