Arnoud Kamerbeek investeert in startups met Glass Frog Ventures

Arnoud Kamerbeek is zijn carrière niet als investeerder begonnen. Zijn loopbaan begon met een studie chemische technologie, waarna hij voor Shell in Oman aan het werk ging. Hoewel deze baan hem veel voldoening gaf, wilde hij iets anders. Hij behaalde zijn MBA aan INSEAD, om vervolgens als consultant bij McKinsey te starten.

Hij maakte enkele promoties en was na 4 jaar Associate Partner. Nadat hij McKinsey verliet, ging hij aan de slag bij Vattenfall (Nuon) als divisie directeur. Daarvandaan was het nog een kleine stap om CEO te worden van een ander energiebedrijf, in dit geval Delta. 

Rust leidt tot nieuwe ideeën

Na het voltooien van de splitsing van Delta nam Kamerbeek een paar maanden rust. Hij stond bekend om zijn daadkracht en zijn vermogen complexe problemen te analyseren en creatieve oplossingen te vinden. Ook wordt hij omschreven als een uitstekende mentor. Hij besefte dat hij deze kwaliteiten het beste kon benutten als ondernemer. “Dat begon als een onderbuikgevoel, maar op een gegeven moment ga je er steeds meer over nadenken. Hoe is dat dan? Wat zou ik dan kunnen doen?” 

Om antwoord te vinden op die vragen ging hij in die periode op wandelsafari in Botswana. “Tijdens deze retraite heb je veel tijd om na te denken, bijvoorbeeld tijdens het wachthouden ‘s nachts bij het kampvuur. Dan ben je alleen en is daar ruimte voor. En overdag heb ik veel gesproken met anderen en hebben we ervaringen uitgewisseld.” Daar, in Botswana, viel het besluit dat hij voor zichzelf ging beginnen. 

Eerst wilde hij met private equity bedrijven buy-outs gaan doen, maar hij besefte dat hij zijn risico’s liever wilde spreiden. “Ik realiseerde me dat ik (door één grote buy-out te doen, red.) al mijn eieren in één mandje zou leggen.” Toevallig kwam hij op dat moment in contact met zijn huidige zakenpartner Rolf Fouchier en deed zich een mooie investeringskans voor. Deze investering, in het bedrijf Supersola, luidde de geboorte van Glass Frog Ventures in.

Glass Frog Ventures

Met Glass Frog Ventures richten Kamerbeek en zijn partners zich op het ondersteunen en financieren van start-ups in de technologie- en zakelijke sector.

De naam van het bedrijf is bewust gekozen. Het verwijst naar de Glaskikker, een diertje uit Midden- en Zuid-Amerika met een transparante huid waardoor het mogelijk is de inwendige organen van het dier te zien. Volgens Kamerbeek past dit goed bij de transparante benadering waar Glass Frog Ventures voor staat.

Het bedrijf voorziet start-ups niet alleen van financiële slagkracht, maar ondersteunt de oprichters ook actief met raad en daad. Kamerbeek: “Bij alle bedrijven waarin wij investeren, zijn wij actief betrokken.” Daarbij staan helderheid en openheid op alle gebieden voorop, en streeft Glass Frog Ventures naar een uitgebalanceerde samenwerking met de oprichters.

Diezelfde kwaliteiten zoekt hij in de ondernemingen waarin hij investeert. Het ‘idee’ is belangrijk, maar het team is belangrijker. “Het idee is zelden in één keer 100% goed. Bij de meeste bedrijven moet je in meer of mindere mate draaien met de propositie. Je moet een team hebben dat flexibel is en het doorzettingsvermogen heeft om dat ook echt te doen. Er kunnen tegenslagen zijn en daar moet je mee kunnen omgaan. We staan bij Glass Frog Ventures altijd open voor nieuwe ideeën en streven continu naar het uitbreiden van het bedrijf.”