Bart Creemers: “Ondernemen gaat over meer dan alleen winst maken”

De Nederlandse ondernemer Bart Creemers kenmerkt zich vanwege zijn passie, visie en daadkracht. Hij verbindt mensen, is oplossingsgericht en heeft een internationaal perspectief. 

Strategie en transformatie

Bart Creemers heeft gedurende zijn loopbaan diverse leidinggevende rollen vervuld, variërend van strategische functies tot hands-on operationeel management. Bij Markem International, bijvoorbeeld, herstructureerde hij het bedrijf en wist hij de distributie uit te breiden naar 45 landen in de EMEA-regio, terwijl hij ook de directe resultaten in de Benelux aanzienlijk verhoogde. 

In recentere jaren heeft hij zich gericht op interim-posities, zoals bij Amperapark Sunloading bays, waar hij start-ups begeleidde in hun groeiproces. Zijn meest recente rol bij Serendipity getuigt van zijn passie voor innovatie en stedelijke vernieuwing, waar hij zich toelegde op de ontwikkeling van duurzame, adaptieve stadslandschappen voor toekomstige generaties.

De oorsprong van een visionair

In de dynamische wereld van logistiek, waar verandering de enige constante is, heeft Bart Creemers zich onderscheiden als een lichtbaken van innovatie. Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij een duidelijke visie gehad: het creëren van een logistiek systeem dat niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam en ethisch verantwoord is.

Zijn aanpak is geworteld in zijn overtuiging dat ware innovatie voortkomt uit een holistische benadering van ondernemerschap. In plaats van zich uitsluitend te concentreren op cijfers en winstmarges, heeft hij altijd het grotere geheel gezien. “Ondernemen gaat over meer dan alleen winst maken. Het gaat over het maken van een blijvende impact en het inspireren van anderen. Dit is een van mijn mantra’s die ik toepas in het bedrijfsleven, maar ook deels van toepassing is op mijn privéleven.”

Grenzen verleggen 

Waar veel ondernemers terugschrikken voor de uitdagingen van internationale uitbreiding, ziet Bart Creemers kansen. Zijn vermogen om markttrends te identificeren en een vooruitziende blik te hebben, heeft bedrijven waar hij voor heeft gewerkt in staat gesteld om hun marktpositie te versterken. “Het gaat om een combinatie van micro- en macro-aspecten. Ook het durven nemen van risico’s en de visie voor ogen houden is van belang.”

Deze expansiedrift kent natuurlijk zijn hindernissen. Zijn aanpak is er altijd een geweest van geduld, doorzettingsvermogen en toewijding. Een treffend voorbeeld hiervan is zijn rol bij Econocom Nederland, waar hij de organisatie transformeerde en voor negen opeenvolgende jaren dubbelcijferige groei in zowel omzet als winst behaalde. 

Duurzaamheid en ethiek: de twee pijlers van zijn succes

In een tijdperk waarin duurzaamheid en ethiek steeds belangrijker is, heeft hij deze twee concepten tot de kern van zijn zakelijke ethos gemaakt. Door innovaties te introduceren die rekening houden met zowel de planeet als de mensen, heeft hij laten zien dat winst en verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan.

Hij gelooft dan ook stellig dat het succes van een bedrijf niet alleen wordt gemeten aan de hand van zijn financiële resultaten, maar ook aan de positieve impact die het heeft op de samenleving. Dit perspectief heeft hem aangezet tot projecten zoals het opnieuw vormgeven van steden voor toekomstige generaties bij Serendipity, waarbij duurzaamheid en zorg voor de burger centraal staan.