Daan Roosegaarde maakt de vertaalslag van hedendaagse gebeurtenissen naar kunst

Deze week in Rubrieck spreken we over kunst en technologie, een mix die precies past bij kunstenaar Daan Roosegaarde.

Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar en innovator die bekendstaat om zijn werk dat social design, kunst en technologie combineert in openbare ruimtes. Hij heeft een eigen studio, Studio Roosegaarde, waar zijn creaties van technologie en kunst samen worden gebracht. 

Techno-poëzie

Zelf omschrijft hij dat zijn werk als ‘techno-poëzie’, omdat het een mengeling is van technologie en creativiteit die de scheidslijn tussen de menselijke geest en natuurwetenschappen. Daan Roosegaarde heeft een eigen atelier, waar hij en zijn team mensen en technologie verbindt in installaties die het leven in stedelijke omgevingen verbeteren, de verbeelding prikkelen en bijdragen aan het oplossen van de klimaatproblemen. De waarden zijn schone lucht, schoon water, schone energie en een schone omgeving, en licht is hun manier van communiceren. Een paar internationale projecten die deze onderwerpen belichten zijn ‘Waterlicht’, ‘Smog’, ‘Smart Highway’, ‘Space Waste Lab’ en ‘Urban Sun’. 

Projecten

Voordat Daan Roosegaarde zijn atelier opende, heeft hij de Kunstacademie AKI gedaan. Tijdens zijn opleiding is hij tot verschillende inzichten gekomen en werd hem duidelijk dat hij graag projecten wilde doen op basis van de wetenschap. Het was dan ook een streven om bezig te zijn hoe dingen beter, slimmer of anders kunnen. Het is voor hem belangrijk dat verschillende invalshoeken worden belicht en bewustwording onderdeel is van de creatie.

Een voorbeeld van een project is WATERLICHT, wat is ontworpen om mensen bewust te maken van de stijgende waterstanden en het belang van innovatie en aanpassing aan onze veranderende omgeving. Dit project is wereldwijd getoond in steden als Londen, Parijs, Dubai en New York. 

Daarnaast heeft hij een reeks kunstprojecten gemaakt over de duurzame samenleving; DreamScapes. Het idee is dat een droom werkelijkheid kan worden om bij te dragen aan verbetering. De vier huidige DreamScapes zijn GROW, Urban Sun, Seeing Stars en SPARK. GROW gaat over landbouw en heeft meer dan 665 miljoen mensen bereikt. Urban Sun maakt de openbare ruimte virusvrij en heeft meer dan 850 miljoen mensen bereikt. In Seeing Stars worden sterren zichtbaar door alle stadslichten uit te doen. SPARK is een biologisch vuurwerkfeest als alternatief voor het vervuilende traditionele vuurwerk. De DreamScapes zijn open voor opdrachten van overheden, ondernemers en andere organisaties die willen bijdragen aan het realiseren van de droom van een duurzame samenleving.

De vertaalslag

Veel van de projecten en werken van Daan Roosegaarde zijn geïnspireerd op hetgeen dat er om ons heen te zien is. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn kunstwerken, waaronder ‘Kunstenaar van het Jaar’, ‘World Technology Award’ en ‘World Changing Ideas Award 2021’. Tevens heeft Daan Roosegaarde een kunstmonografie uitgebracht, welke diepgaande inzichten in zijn projecten en ideeën biedt. Het gaat over de relatie tussen de mens, technologie en milieuproblemen. Hij zegt zelf: “Ik vind het belangrijk om kunst te gebruiken om te inspireren en de activeren.” Dit is de kern van de werken van Daan Roosegaarde. Twintig jaar later is zijn creativiteit en doelmatigheid waarmee hij zichzelf tot een internationaal kunstenaar heeft opgewerkt nog steeds duidelijk merkbaar.