De huidige maatschappelijke context levert ook voor ondernemers grote uitdagingen op. Klimaatverandering staat bij iedereen op het netvlies. Het publiek wordt zich meer en meer bewust van de impact die bedrijven hebben, ten goede of ten kwade. Ook de wetgever eist verandering van bedrijven, onder andere door meer eisen te stellen aan niet-financiële rapportages. Vanaf 2025 worden bedrijven zelfs verplicht te rapporteren over de Social Development Goals (SDG).
Dertje Meijer helpt bedrijven en leiders met de noodzakelijke transitie om in deze tijd van continue verandering en technologische vooruitgang als organisatie klaar te zijn voor de toekomst. Ze staat bekend om haar innovatieve mindset en ze heeft in diverse bedrijfstakken een welverdiende reputatie als turn-around manager opgebouwd.
Ze heeft haar positie als transitiemanager verdiend door hard, maar vooral met passie en plezier te werken. De route om te komen waar ze nu staat was geen rechte weg. Ook zelf heeft ze de nodige transities doorgemaakt.
Standaard loopbaan in het vooruitzicht
Aan het begin van haar carrière had het er alle schijn van dat Dertje Meijer het goed zou gaan doen binnen de bancaire sector. Ze studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze in 1988 haar diploma behaalde. Na haar afstuderen kon ze direct beginnen bij ABN AMRO, waar ze zich op de commerciële kant van bedrijfsadvisering mocht richten.
Het werk bij de bank bleek echter niet de voldoening te geven waar ze op had gehoopt, dus maakte ze de stap naar een heel andere sector: de techniek. Meijer, die zichzelf toch altijd meer als een bèta-persoon had beschouwd, voelde dat ze beter tot haar recht komt wanneer ze zich bezighoudt met complexe technische zaken. Wat dat betreft zat ze bij haar werkgever, vliegtuigbouwer Fokker, als Programme Manager F16 helemaal op haar plek.
Van techneut tot alleskunner
Fokker was niet haar enige technische werkgever. Ook Airbus en de luchthaven Schiphol staan prominent op haar CV. In 2001 zei ze de luchtvaart gedag en koos ze voor de zeevaart. Ze werd hoofd van marketing en sales bij Havenbedrijf Amsterdam en klom daar op tot CEO in 2009. Die rol vervulde ze ruim 7 jaar, tot ze het in 2016 tijd vond worden voor iets anders.
Daarna werkte ze in de meest uiteenlopende bedrijven. Van de theaters van Pathé tot de directeur van de coöperatie Food Center Amsterdam. En van Trigion (beveiliging) tot installatiebedrijf Equans.
Transitiemanagement
Sinds 2021 is Dertje Meijer verbonden aan Boer & Croon, wat haar de gelegenheid biedt de enorme ervaring die ze heeft opgebouwd in te zetten om zoveel mogelijk bedrijven te helpen om de juiste stappen te zetten. Zoals bij het Food Center Amsterdam waar ze een 45-tal groothandelsbedrijven helpt met het opzetten van duurzame collectieve diensten op het gebied van inkoop, stedelijke distributie en commercie.
Meijer: “Volgens onderzoek denkt 73% van de leiders dat managers niet klaar te zijn om de veranderingen die bedrijven moeten ondergaan te leiden.” Ze vervolgt dat zij bedrijven daarom helpt, om te beginnen door een helder en uitdagend ‘waarom’ te bepalen. Dit geeft een gevoel van saamhorigheid, betrokkenheid en identificatie.
Ambitie en sfeer
Dertje Meijer gelooft dat transitie om mensen draait. Ze legt de nadruk op het ontwikkelen van personeel en het versterken van teams. Dat doet ze in een omgeving die – per definitie – in beweging is. “De mens in de organisatie moet de verandering omarmen om tot resultaat te komen.” Daarom vervult ze een cruciale rol, waarin de communicatie met de eigen mensen hand in hand gaat met heldere communicatie met klanten en andere externe stakeholders én interne procesoptimalisering. “Dat klinkt heel technisch, maar is puur mensenwerk. Voor leiders van nu zijn twee zaken belangrijk: een heldere, uitdagende ambitie én een sfeer die energie geeft.” Zo krijg je veerkracht in een organisatie.