Je hebt architecten, bouwtechnici en projectleiders. De een (de architect) richt zich op het ontwerpen van functionele en esthetische gebouwen, terwijl de bouwtechnoloog zorgt dat die mooie visies ook gerealiseerd worden. De projectleider zorgt dat alle disciplines samenwerken, zodat het project gesmeerd verloopt. En je hebt mensen als Frits Borsten, die de drie disciplines met elkaar weten te verenigen.
In het vak gerold
Je zou denken dat iemand die verschillende disciplines van de bouwkunde met elkaar kan combineren altijd droomde van een carrière in de architectuur. Maar zo was het niet bij Frits Borsten. De bouwkunde en architectuur vormden niet zijn eerste liefde. Oorspronkelijk droomde hij ervan om geneeskunde te studeren en arts te worden. Deze ambitie liep stuk op de numerus fixus: hij werd uitgeloot.
Gelukkig had hij een Plan B: studeren in Delft. En omdat hij altijd veel tekende, leek bouwkunde hem een leuke manier om een jaar te overbruggen om vervolgens alsnog geneeskunde te gaan studeren. “Nou, dat pakte een beetje anders uit. En ja, blijkbaar ben ik er goed in.” Gaandeweg kreeg hij steeds meer lol in het vak. Toch blijft Borsten nuchter. “Ik voelde mezelf oorspronkelijk niet een geboren architect, maar dat is gegroeid met de jaren. Omdat ik zowel creatief als analytisch sterk ben, past dit vak perfect bij mij.”
Zelfstandig, maar niet solistisch
Frits Borsten begon zijn opleiding in 1990 en verliet de TU Delft met twee diploma’s (architectuur en bouwtechnologie), waarna hij samen met een studievriend een prijswinnend architecten- en ingenieursbureau opstartte. Hij bleef jarenlang lid van de directie en was daarnaast actief betrokken bij de projecten als architect en projectleider.
Innovatieve projecten
Sinds hij in 1995 aan zijn werkzame leven begon heeft Borsten, samen met een team van architecten en ingenieurs, verschillende ambitieuze projecten gerealiseerd. Van duurzame luxe villa’s, tot innovatieve projecten rondom duurzame houtskeletbouw, 3D-modelleringstechnieken en de integratie van online projectsoftware binnen bouwkundige projecten. Ook voerde hij diverse zakelijke nieuwbouwprojecten uit, werkte hij aan complexe horeca- en retailconcepten en hielp hij bijzondere zorggebouwen realiseren. Hij functioneerde in alle projecten als hoofdarchitect met een unieke architectonische visie en drive om dit te realiseren.
Met inmiddels meer dan 25 jaar werkervaring in het vak weet Frits Borsten waarover hij praat. Dat bracht hem ertoe enige jaren geleden de BorgPlan©-methode te ontwikkelen, een innovatieve en doelgerichte projectmethode die het project en haar omgeving structureert om een zo goed mogelijk resultaat te bewerkstelligen.
Terug naar het vak
In de loop der tijd vervulde hij steeds vaker de rol van directeur binnen de binnen ingenieurs- en bouwbedrijven. Dat is leuk en boeiend maar in 2021 wilde hij terug naar het ‘echte handwerk van ontwerp en uitvoering’. “Ik ben daarom de afgelopen jaren met veel plezier en voldoening het pad opgegaan van de interim projectopdrachten. Ik kan me op deze manier beter richten op het project, mijn opgebouwde kennis en ervaring goed inzetten en doelgericht aan een concreet eindresultaat werken. Ik kan vanwege mijn ruime ontwerp- en bouwervaring mee in ieder gesprek, van de raad van bestuur en de welstandscommissie tot aan de timmerman op de bouw.”
Dat betekent niet dat hij het liefst solo werkt. “Ik werk bij voorkeur samen omdat ik dat leuk vind en de toegevoegde waarde van een gebalanceerd team zie. Iedereen draagt bij maar er moet wel iemand de leiding nemen. Als we er samen als team niet uitkomen of verzanden in lange discussies, zal ik een knoop moeten doorhakken anders komen we niet goed vooruit en laten we kansen liggen. Daar is niemand bij gebaat.”
Dat Frits Borsten succesvol is blijkt wel uit zijn prijzenkast. Hij won diverse gemeentelijke welstandsprijzen (2006, 2008, 2011). En in 2011 ontving zijn project ‘de Tweeling’ de Groene Giraf en in 2019 sleepte hij de BMD Prijs in de wacht voor zijn project Handelskade (eveneens in Nijmegen).