Hij begon als officier bij de Koninklijke Marine, studeerde af aan de Rijksuniversiteit Groningen als bedrijfskundig-juridisch generalist. Sindsdien participeert hij actief in het onderwijs. Enerzijds doceert hij zelf als gastdocent rondom digitale thema’s, AI en transformatie management, anderzijds neemt hij ‘Permanente Educatie (PE)’ serieus. Hij volgde meerdere opleidingen en cursussen bij gerenommeerde instituten als London Business School, INSEAD, Singularity University en de Nederlandse universiteiten. Ook is hij nog steeds actief bij de ontwikkeling van nieuwe inzichten en kennis.
Na de Koninklijke Marine werkte hij als strategie consultant, begeleidde hij fusies, overnames en transities, werd hij bestuurder bij het beursgenoteerde Schuitema/C1000 en Telegraaf Media Group (TMG), maar ook bij onder andere Sky Radio Group, NDC-mediagroep en enkele andere ondernemingen. Hij is maatschappelijk betrokken bij de Stichting Koninklijke Defensiemusea, enkele flora- en fauna stichtingen en B For Good Leaders. Bij VNO-NCW is hij bestuurslid en voorzitter van de digitale sector, hij is commissaris en voorzitter van het auditcomité van NL4AIC en commissaris bij enkele internationale organisaties op het gebied van de inzet van duurzame technologieën (zoals H2Fuel, Pure Green Agriculture). Tot slot is hij mentor bij NLGroeit. Het curriculum vitae van Geert-Jan van der Snoek laat zich niet vangen in twee of drie A4-tjes.
Sinds 1998 vinden veel van deze activiteiten plaats vanuit Merx Enterprises, waar hij managing partner is. “We zijn hoofdzakelijk een management- en investeringsorganisatie. We investeren en adviseren deels in digitale omgevingen en deels in bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid.” Duurzaamheidsinvesteringen hebben bij ons vaak een high-tech karakter, vertelt Van der Snoek. “Denk aan groene stikstof en waterstof in een vaste vorm. We bouwen daarbij de brug tussen enerzijds de wetenschappers en techniek en anderzijds de markt. Hierbij is onze inbreng vooral in het go-to-market proces en het realiseren van aanvullende financiering. Vaak vindt dit plaats in publiek-private omgevingen die hun eigen dynamiek en complexiteit kennen, maar kunnen zorgen voor een robuuste basis voor verdere duurzame ontwikkeling, vercommercialisering en waarde groei van de betrokken organisaties.”
Gericht op de toekomst
Met alle technologisch innovatieve projecten en duurzaamheidsinvesteringen bouwt Geert-Jan van der Snoek, samen met de betrokken organisaties en teams, elke dag aan de toekomst. Zo introduceerde H2FUEL Systems, een nieuwe manier van waterstofopslag. Dit is een internationaal technologiebedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor het gebruik van waterstof als duurzame energiebron. Een van hun belangrijkste ontwikkelingen betreft de opslag van waterstof in vaste vorm, wat een baanbrekende en gepatenteerde benadering is binnen de waterstof industrie.
De opslag van waterstof in vaste vorm is gebaseerd op het idee om waterstof chemisch te binden aan een materiaal, waardoor het in een stabiele, niet-vluchtige vaste toestand kan worden opgeslagen. Dit kan aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele methoden voor waterstofopslag, zoals compressie of vloeibaar maken. “Opgeslagen als poeder kan waterstof onbeperkt worden opgeslagen en veilig worden getransporteerd. Het levert het maximale rendement op en stoot weinig emissie uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inzet van generatoren in gebieden waar elektriciteit niet of minder voorhanden is.”
Met het internationale Pure Green Agriculture (PGA) pakt hij twee problemen tegelijk aan: de uitstoot van stikstof én van broeikasgassen zoals CO2 en methaan. “We halen de CO2 eruit, en de stikstof gaat als meststof naar de tuinbouw of naar andere gebruikers van groene stikstof, zoals de chemische industrie.” PGA heeft een technologie ontwikkeld die via micro-organismen in een biogasinstallatie vloeibare stikstof onttrekt uit mest. Het resultaat is een vloeibare (groene) organisch verkregen nitraatmeststof die ingezet kan worden om landbouwgrond te bemesten, in de tuinbouwkassen kan worden toegepast, maar ook industrieel kan worden ingezet in bijvoorbeeld de chemische industrie of farmacie.
Steeds meer AI
Om succesvol te kunnen werken, richt Geert-Jan van der Snoek zich vooral op het inzetten van zijn ruime ervaring met digitale technologie. “Ik heb alle digitale bewegingen meegemaakt vanuit de high tech ontwikkelingen bij de Koninklijke Marine, in de Technologie, Media en Telecom (TMT) markt en bij de (inter)nationale uitgevers. Vaak ging het van papier naar een hybride vorm met een digitaal component.
En nu de volgende stap: de verregaande integratie van (digitale) processen en AI-technologie. “Het voelt als surfen, continue weer opzoek naar de voorste grote golf, die zich continu ontwikkeld, en die dan leren te beheersen.”
Het valt hem op dat deze steeds snellere veranderingen (maar ook kansen) soms initieel weerstand oproepen. Met name in de generaties die niet zijn opgevoed met digitale mogelijkheden. De snel opvolgende innovaties en andere manieren van samenwerking spelen hierbij een rol.
“Mensen denken dat ze hun standaardproduct gewoon een digitaal jasje moeten geven. Maar het is wezenlijk anders. Het creatie- en distributieproces is echt anders. Nog belangrijker is dat de consument of klant op een heel andere manier producten- en diensten ‘spot en consumeert’. In de digitale omgeving is de continue veranderende ‘customer journey’ wezenlijk een startpunt voor veel bedrijfsprocessen, in plaats van de klassieke productontwikkeling en push aanpak.”
Als het gaat om de inzet van AI, zie je momenteel dan ook eenzelfde trend. Van der Snoek maakt met de organisaties waaraan hij verbonden is, en met Merx Enterprises, zo veel mogelijk gebruik van de mogelijkheden van data- en AI-technologie. Het is juist deze volgende stap in digitalisering die hem momenteel vooral bezighoudt. “Uiteindelijk draait werken met digitale technologieën en AI om data. En data krijgt daarmee dus ook steeds meer waarde.”
Om meerwaarde voor een digitaal gedreven organisatie te realiseren heb je data, AI-technologie en de juiste menselijke competenties nodig, vindt Van der Snoek. “Bij het gebruik van AI-technologie draait het veel om het gebruik van datamodellen, data oplossingen, maar zeker ook om de inzet van hoogwaardige menselijke kennis: Human Intelligence. Naarmate AI-technologie zich doorontwikkelt, zal de relatie tussen menselijke intelligentie en AI blijven evolueren. Het potentieel van AI-technologie om de menselijke capaciteiten te vergroten is enorm, maar het is essentieel om deze ontwikkeling zorgvuldig te benaderen, zodat AI-technologie de maatschappij ten goede komt en de menselijke intelligentie aanvult in plaats van puur vervangt. In de toekomst zullen waarschijnlijk meer geavanceerde AI-systemen ontstaan die in verschillende domeinen kunnen helpen, maar de unieke kwaliteiten van menselijke intelligentie—creativiteit, empathie en ethisch redeneren zullen onvervangbaar blijven. AI is daarom niet zomaar een ‘tooltje’, het is een maatschappelijke system change. Het helpt je naar de toekomst kijken, maar altijd vanuit menselijke normen en waarden. Het gaat bij de enorme technologische versnelling van dit moment vaak om bold moves, maar wel altijd met oog voor de menselijke maat daarin.”
Zijn beschrijving hoe hij dit doet, doet denken aan zijn eerste baan als Officier bij de Koninklijke Marine. “Ik zet een koers uit (op zee, in het veld, in de lucht, in organisaties) samen met het team. Vervolgens probeer ik iedereen op die lijn te krijgen, door te vertrekken op die koers en niet eerst te wachten tot alles helemaal 100% op orde is. De belangrijkste ingrediënten zijn de competenties van het team, de beschikbaarheid van technologie en de financiële- en markt mogelijkheden. De kracht van de creativiteit, het ondernemerschap, doorzettingsvermogen en loyaliteit van het team bepalen vervolgens de snelheid en succes waarmee iedereen op koers komt. Een schip verlaat de haven op een vast moment in dag en tijd. Vaak is niet alles gereed. Door wel te vertrekken, versnellen processen, ontstaan creatieve oplossingen en worden onmogelijke zaken ineens mogelijk.”
Geert-Jan van der Snoek vervolgt: “Na de analyse, koersbepaling en het vertrek, is het zaak om het team om alle obstakels heen te loodsen, óf om deze samen op te lossen. Je moet daarbij oplossingsgericht zijn en blijven, op tijd durven bij te stellen, zodat het team niet tegen een hoop zand aan blijft lopen. Het blijft dus continu keuzes maken, aanpassen, en weer een nieuwe weg inslaan: Improvise, Adapt and Overcome.”
AI heeft het potentieel om een cruciale rol te spelen in het aanpakken van vele maatschappelijke- en zakelijke uitdagingen die gepaard gaan met efficiëntie, nauwkeurigheid, kostenbeheer en klantbeleving, maar ook langdurige arbeidsmarkt tekorten zoals vergrijzing. Daarbij is het belangrijk om zorgvuldig om te blijven gaan met ethische kwesties en te blijven zorgen voor een benadering, zodat iedereen kan profiteren van de voordelen van AI. De innovaties en transformaties in en rond generatieve AI zijn enorm en blijven zich voortdurend ontwikkelen. Naarmate deze technologieën verder worden ontwikkeld, zullen ze verregaand impact hebben op veel domeinen en processen, hoe we creëren, interacties hebben en beslissingen nemen.
Zo kan AI-technologie helpen de zorgprocessen te verbeteren. Ook biedt het aanzienlijke voordelen in het juridische domein door het verbeteren van efficiëntie, nauwkeurigheid, kostenbeheer en klantbeleving. Terwijl AI juridische professionals ondersteunt bij het uitvoeren van routinetaken, zorgt het er ook voor dat ze zich kunnen richten op complexere en strategische kwesties.
De juiste plek kiezen voor maximale impact
Om een betekenisvolle rol te spelen in de maatschappij en bij organisaties, zoekt Van der Snoek bewust steeds meer naar de plekken waar hij echt impact heeft. Dat doet hij niet alleen day-to-day in de ondernemingen waar hij actief is zoals Lefebvre Sarrut, Sdu en Merx Enterprises, maar juist ook vanuit commissariaten en vaak onbezoldigde nevenfuncties zoals VNO-NCW, NLDigital, NLGroeit, NL4AIC (de combi van NLAIC-coalitie en AI fonds), of in de culturele sector. Hij zet zich in voor B for Good initiatieven, HartslagNu en een dekkend AED-netwerk én diverse stichtingen. Daarnaast laat hij zijn visie en ideeën horen in de collegebanken van universiteiten, op radio, podcasts, social media en bij diverse evenementen.
“Wanneer je de juiste plekken kiest, kun je echt iets bijdragen aan de maatschappij en omgevingen die niet de middelen, diensten of kennis hebben. Daardoor kun je een enorme impact hebben. Veel meer dan in de day-to-day omgeving. Daar haal ik veel energie uit, maar ook nieuwe ideeën en contacten, die ik dan weer kan meenemen naar de teams in de ondernemingen.”Toch heeft hij met name een enorme passie en drive om, altijd samen met zijn teams, te werken aan ondernemerschap: groei- en ontwikkeling van organisaties en mensen. Gewoon het echte veldwerk, want Van der Snoek houdt zich dáár met name graag mee bezig. “Dan wordt je kennis en ervaring echt opgenomen en toegepast. Ik wil uiteindelijk ook echt iets realiseren samen met onze teams: The future is not what will happen, but what we will do today.”