Janneke Niessen: “Wacht niet op het juiste moment om iets te creëren”

Deze week in Rubrieck spreken over investeringen en initiatieven in de techindustrie waar Janneke Niessen een groot aandeel in heeft.

De technologiesector is steeds belangrijker en wordt gezien als onze toekomst. Janneke Niessen is ondernemer en mede-oprichter van het investeringsfonds CapitalT. Met haar ondernemersspirit probeert zij de techwereld naar een meer diverse en inclusieve omgeving te veranderen door middel van haar werk met startups en scaleups. 

Techwereld

Janneke Niessen heeft altijd interesse gehad om haar eigen bedrijf op te richten. Dat het in deze branche zou zijn, dat is op haar pad gekomen. Ze is gepassioneerd over de techindustrie en heeft een intrinsieke motivatie om een verandering te realiseren, wat de drijvende kracht is achter haar successen. Ze heeft zelf een ‘gewoon doen’ mentaliteit. Ze zegt zelf: “Wacht nooit tot het juiste moment om een iets te creëren wat je wilt bereiken. Het juiste moment komt namelijk niet, dus kun je net zo goed beginnen. Doe iets dat je belangrijk vindt.” 

Het bedrijf CapitalT is mede-opgericht door Janneke Niessen. Met dit bedrijf investeert ze in startups die zich wijden aan een beter klimaat en andere maatschappelijke vraagstukken. Ze kiest de bedrijven uit op basis van de samenstelling van de mensen die het team vormen en hun visie. Daarbij is het hebben van een diverse team een speerpunt.  

Diversiteit

Om meer diversiteit op de werkvloer te hebben, is verandering nodig. De initiatieven hiervoor zijn er zeker, maar we weten allemaal dat verandering tijd kost. Uit onderzoek is gebleken dat diversiteit in teams bijdraagt aan betere presentaties. Dit geldt niet alleen voor de toplaag, maar voor de gehele organisatie. Janneke Niessen zet zich in voor zichtbaarheid van vrouwen en diversiteit, bij zowel techbedrijven als aan de kant van de investeerders. “Niet alleen de organisaties hebben er baat bij, de maatschappij zal er ook baat bij hebben wanneer er meer diversiteit is in de industrie.” Janneke Niessen is niet alleen investeerder, ze begeleidt en coacht ondernemers ook. 

Investeringen en initiatieven

Naast CapitalT is Janneke Niessen mede-oprichter van het bedrijf VCVolt. Dit is een platform dat investeerders in staat stelt om techteams op een datagedreven manier te beoordelen. Zelf heeft ze ook in bedrijven geïnvesteerd. Ze is medefinancierder en coach geweest voor bedrijven als The Next Closet, Polar Steps en Closure. 

Om bij te dragen aan een verandering in deze sector heeft Janneke Niessen samen met Joëlle Frijters een initiatief opgezet; InspiringFifty. Dit initiatief is opgezet in 2013 en is bedoeld om de diversiteit in de techsector te vergroten door vrouwelijke rolmodellen beter zichtbaar te maken. 

Ook zijn er andere initiatieven waarmee ze jonge vrouwen probeert te motiveren om zichzelf te laten zien en in de techindustrie te stappen. Deze branche wordt immers ook gezien als de toekomst. Hiervoor heeft ze een boek uitgegeven, Prep The Project, met de intentie vrouwen te inspireren om zich te ontwikkelen in de techsector. Naast het stimuleren van (jonge) ondernemers en haar eigen bedrijven in de techindustrie, schrijft ze columns. Deze onderwerpen gaan haar naar het hart. Haar passie voor technologie en haar ambitie om mensen te helpen uit zich dus in vele opzichten.