Lorenza Colzato: “Ieder brein is geschikt voor cognitive enhancement”

De in 1959 in Italië geboren psychologe Lorenza Colzato ontwikkelde al op jonge leeftijd een fascinatie voor de menselijke psyche. Haar nieuwsgierigheid en vastberadenheid leidden haar naar een academische reis die haar expertise zou vormen en haar uiteindelijk zou vestigen als een gerespecteerde autoriteit in haar vakgebied.

Deze reis begon aan de universiteit van Padua waar ze Psychologie studeerde. In 1999 verliet ze deze universiteit met een mastertitel Klinische Psychologie en Cognitieve Psychologie om in Leiden haar PhD in Sociale en Gedragswetenschappen te behalen. Vervolgens werd ze assistent-professor in Leiden (Nederland), werkte ze in Dresden (Duitsland) en kreeg een aanstelling in Jinan (China).

De rode draad in haar werk is de wijze waarop het ‘denken’ en creativiteit tot stand komen. Om tot nieuwe inzichten te komen gaat ze zelf ook creatief aan het werk. Ze maakt gebruik van inzichten uit verschillende onderzoeksterreinen. Zo onderzocht ze hoe hormonen en fysieke inspanning de scores op cognitieve tests beïnvloeden. Ze ontdekte dat het spelen van een bepaald type computerspel (first person shooter) bijdraagt aan een beter korte termijn geheugen, onderzocht hoe voedingssupplementen de hersenfunctie versterken én bracht in kaart welke invloed meditatie heeft op iemands creativiteit.

Inmiddels staat ze vooral bekend om haar diepgaande onderzoek naar cognitive enhancement.

Cultuur en psyche

Lorenza Colzato heeft gewerkt in verschillende landen, zowel in Europa als daarbuiten. Hierdoor bevindt ze zich in de perfecte positie om ook de invloed van cultuur in haar onderzoek mee te nemen. Dit kan tot nieuwe doorbraken leiden. “We begrijpen onvoldoende hoe aanleg en mentale spanning leiden tot psychische aandoeningen die worden geïnternaliseerd of geïnternaliseerd.”

Dat betekent, legt Colzato uit, dat dezelfde prikkel bij iedereen tot een ander effect kan leiden. De een wordt agressief of impulsief, terwijl de ander juist angststoornissen ontwikkelt, suïcidaal wordt of zich terugtrekt. “Het is interessant te zien dat de mate waarin mensen problemen internaliseren of juist externaliseren heel anders is in het Westen en het Oosten. Door de invloed van culturele waarden mee te nemen kunnen psychologen en psychiaters hun therapeutische aanpak aanpassen, waardoor ze meer succes opleveren.”

Cognitieve oppepper voor het brein

Dit culturele verschil benadrukt voor Colzato iets dat ze al eerder besefte. “Ieder brein is uniek. Dus moet ook iedere behandeling maatwerk zijn.” Tot haar vreugde kon ze daar in China vol induiken. “We zijn hier erg vrij om onderzoek te doen naar hetgeen dat ons interesseert. We werken veel met hersenstimulatie met elektriciteit.

Wie hierbij denkt aan elektroshocktherapie kan gerust zijn. Het werk van Lorenza Colzato is een stuk subtieler dan dat. Zij richt zich op een maatwerk behandelmethode gebaseerd op precisie neurostimulatie.

Hoewel ze in wat bescheiden termen over haar meest recente doorbraak spreekt, is de potentie van haar werk met precisie-neurostimulatie voor elke leek goed te begrijpen.

Colzato legt uit dat dit een methode is waarbij specifieke hersengebieden met kleine elektrische signalen worden gestimuleerd. Het effect hiervan kan bij elke individuele patiënt worden gemeten, waardoor -tegen relatief lage kosten- de ideale behandeling van die ene persoon, met die ene zorgvraag, tot stand kan komen. “Dit neemt alle specifieke eigenschappen en behoeften van het individu mee. Het helpt onderzoekers en clinici specifieke hersengebieden te stimuleren die het meeste doen om de gewenste cognitieve vaardigheid te verbeteren. Dit kan helpen bij kinderen met dyslexie, of bij mensen wier hersenfunctie door veroudering achteruitgaat. Precisie neuro stimulus is een op maat gemaakte oppepper voor het brein.”