PUR schuim is ideaal isolatiemateriaal. De isolatiewaarde is bijzonder hoog en omdat je het spuit, is het zelfs op de meest oneffen oppervlakken probleemloos aanbrengen. PUR heeft ook een wat negatief imago, omdat het chemisch is en dus niet de meest natuurvriendelijke optie.
Hier wegen we de voor- en nadelen van PUR isolatieschuim tegen elkaar af. We zoeken ook naar een geschikt alternatief voor PUR isolatie.
Wat is PUR isolatie?
PUR is een afkorting die staat voor polyurethaan. Het wordt vloeibaar aangebracht door twee componenten te mengen: polyol en isocyanaat. Als deze met elkaar in contact komen gaan ze schuimen en uitzetten.
PUR is ook te krijgen in de vorm van plaatisolatie. Wat je ook kiest, de kenmerken zijn zeker interessant:
· PUR heeft een bijzonder hoge isolatiewaarde, wat betekent dat je het dunner kunt aanbrengen voor een beter resultaat.
· Omdat het uitzet dicht het alle gaatjes en kan het op elk oppervlak worden aangebracht.
· PUR heeft een zeer lange levensduur en is vocht- en schimmelbestendig.
· Pur kan zelfs in de kleinste ruimten worden aangebracht, zoals een kleine kruipruimte en een smalle spouwmuur.
· Met PUR isolatie kan je nagenoeg alle oppervlakken in je woning isoleren.
De nadelen van PUR isolatie
Zoals al even genoemd, heeft PUR ook een minder goede reputatie. Het wordt namelijk aangebracht middels een chemisch proces en het materiaal zelf is ook niet duurzaam. Het lijkt tegenstrijdig om je woning duurzamer te maken met een materiaal wat zelf niet milieuvriendelijk is.
Toch heeft het gebruik van PUR een aantal voordelen voor het milieu. Eenmaal aangebracht levert het een uitstekende isolatiewaarde op, waardoor jij meer energie bespaart dan met een ander materiaal. Daarbij gaat het erg lang mee en hoeft het niet snel vervangen te worden. Ook dat is positief voor het milieu.
Zijn de gassen van PUR schuim-isolatie chemisch?
Een ander probleem dat met PUR schuim in verband wordt gebracht zijn de gassen die vrijkomen als PUR schuim wordt aangebracht. Het is altijd erg verstandig om de ruimtes goed te ventileren, omdat PUR isolatie zeker kan ruiken. En die geur zal zeker een paar dagen blijven hangen.
Als PUR isolatie echter goed wordt aangebracht, is er geen risico op gezondheidsklachten. Dat komt doordat verkoop en gebruik van schadelijke PUR isolatie in Nederland niet meer is toegestaan. Kies dus voor een erkende specialist en je hoeft je over schadelijke gassen geen zorgen meer te maken.
PUR schuim isolatie alternatieven
Voor iedereen die zich zorgen maakt over de milieuvriendelijkheid en het chemische karakter van PUR schuim: jullie zijn niet de enige. Toch is het wel een materiaal met veel grote voordelen. Gelukkig zijn er enkele alternatieven die je kunt overwegen als je bij PUR schuim je bedenkingen hebt.
Zo is er Icynene isolatieschuim, op waterbasis en waarbij geen gassen vrijkomen. Voor het isoleren van de spouwmuur kan je ook kiezen voor vlokken van glas- en steenwol. Er zijn ook voldoende isolatieplaten om uit te kiezen, gemaakt van natuurlijke materialen zoals glas, steen, wol, hout en kurk.