Reshma Roopram: “Laat je niet definiëren door anderen, creëer je eigen verhaal”

Reshma Roopram is een gedreven bestuurder met ervaring in verscheidene functies in de politiek. Na 4 jaar lang actief te zijn geweest als wethouder voor de gemeente Barendrecht, is ze momenteel werkzaam als kwartiermaker voor de Westwijk in Vlaardingen. Met haar eigen werkwijze geeft ze de inwoners van de wijk een stem, wat hen in staat stelt om actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces.

Van showbizz tot politieke betrokkenheid

Reshma’s carrière ging van start in de entertainmentindustrie. In 1995 deed ze mee aan de Elite Model Look of the Year en belandde in de halve finale. Daarnaast was ze te zien in meerdere commercials en videoclips. In 2001 won ze de Miss Universe Nederland verkiezing. In deze periode reisde ze de hele wereld over.

Naast modellenwerk hield ze zich bezig met presenteren en werd ze een bekend gezicht op televisie. Zo werd ze een van de gezichten van Veronica V8 waar ze twee programma’s presenteerde. 

Tijdens haar reizen door het buitenland realiseerde Reshma zich de waarde van het leven in een verzorgingsstaat als Nederland. Ze besefte dat dit ten alle tijden beschermd en behouden moest worden. Daarom werd ze in 2010 lid van de Partij van de Arbeid. In deze periode werd ze ondersteund door Gerdi Verbeet, die haar aanmoedigde bij de gemeenteraad te beginnen. “Gerdi is nog steeds mijn coach; ik kan het goed met haar vinden. Zij inspireerde mij om actief te worden in de gemeentepolitiek.”

Inmiddels heeft ze verschillende functies in de politiek gehad. Ze zette veranderingen door, werkte mee aan verschillende programma’s en ontwikkelde haar eigen, succesvolle, werkwijze.

Motivatie en drijfveer

Reshma heeft een grote drijfveer om haar doelen te bereiken. Zowel in haar werk in de showbusiness als in haar politieke carrière kreeg ze te maken met mensen die twijfels hadden over haar ambities. “Mijn moeder zei dat ik nooit Miss Nederland zou kunnen worden, omdat ik daar te bruin voor ben. Dan krijg ik motivatie om het juist wel te doen en te laten zien dat het kan.” Dit herhaalde zich toen ze de politiek in wilde. “Mensen zeiden bijvoorbeeld: ‘Wat ga jij in de politiek doen? Het gaat hier wel over inhoud’.”

Juist de demotiverende woorden van anderen, creëerde voor Reshma een grote drijfveer om te laten zien dat ze het wél kon. Ze rondde haar studie commerciële economie af en vervolgde haar carrière in de politiek. Toen ze in 2018 het aanbod kreeg om wethouder te worden, greep ze deze kans met beide handen aan. “Mijn lijfspreuk is: laat je niet definiëren door wat anderen van je vinden, maar creëer je eigen verhaal.” 

Kwartiermaker in de Westwijk 

Sinds december 2022 is Reshma werkzaam als kwartiermaker in de Westwijk in Vlaardingen. Hier kwam ze terecht via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, dat vanuit het Ministerie wordt aangeboden. Het programma is bedoeld om de 20 meest kwetsbare wijken in Nederland extra ondersteuning te bieden.

Reshma’s aanpak is wijkgericht. In haar tijd als wethouder in Barendrecht zette ze haar eigen programma op. Dit deed ze via drie overlegtafels: kansrijk, veiligheid en gezondheid. Aan deze tafels zaten mensen uit het onderwijs, de zorg, de politie en inwoners van de gemeente. Zij bepaalden aan de hand van de speerpunten mee waar het budget naar uit ging. “Perfectionisme bij kinderen, pestgedrag en armoedebestrijding komt hierin voor. We gingen samen met elkaar in gesprek om tot ideeën en plannen te komen op het gebied van preventie. Dit werd dan gefinancierd.”

Toen ze werd gevraagd als kwartiermaker voor de Westwijk in Vlaardingen, heeft ze besloten dezelfde werkwijze toe te passen. Samen met de inwoners zet ze een uitvoeringsagenda op. “Dit wordt gedragen door de inwoners, vooral de jongeren. Zij bepalen waaraan gewerkt wordt in de wijk.” In de toekomst heeft ze de ambitie om dezelfde methode ook in andere gemeenten toe te passen.