Swapfiets, één van de eerste met een circulair businessmodel

Deze week in Rubrieck spreken we over de opkomst van het concept abonnementenservice voor fietsen; de Swapfiets.

Voor zoveel diensten bestaat een abonnementsvorm. Voor vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer, is dit ook niets nieuws. Echter een abonnement voor het hebben van een fiets, dat bleek een gat in de markt voor Swapfiets. 

Circulair business model

In 2016 hebben drie studenten het idee gehad om Swapfiets op te richten. Het is begonnen bij een scriptie-opdracht en sinds 2016 heeft geen van de oprichters deze reusachtige groei voor mogelijk gehouden. 

Swapfiets is een van de eerste bedrijven ter wereld die deze service aanbiedt. Het bedrijf is zeer gericht op duurzaamheid en het hebben een circulair businessmodel. Het doel van Swapfiets is om bij te dragen aan meer leefbare Europese steden en een 100% circulaire productlijn te hebben. Het streven is om tegen 2025 klimaatneutraal te zijn. 

Daarnaast ondersteunt Swapfiets veel duurzame initiatieven. Zo hebben ze nog werkende fietsen gedoneerd aan een stichting in Oeganda ‘The Refugee Next Door’. Daarnaast worden oude fietsen, die niet meer werkend zijn, omgebouwd tot fietsenrekken in België. Op deze manier worden fietsen gerecycled en draagt het bij aan het circulaire businessmodel. 

Altijd een fiets

Het motto van Swapfiets is dat je voor een vast bedrag per maand altijd een fiets hebt die werkt. Wanneer er iets mis is met de fiets, dan wordt deze binnen 48 uur gerepareerd of vervangen. Deze service zit bij het abonnement in, waardoor er geen extra kosten zijn. Dit betekent geen kapotte fietsen meer, geen gedoe meer, maar juist een snelle service en een altijd werkende fiets. 

Door de succesformule heeft Swapfiets het assortiment uitgebreid en twee andere typen toegevoegd. De keuze bestaat uit een Original, Deluxe en tegenwoordig ook de e-Bike, een elektrische fiets. De vestigingsplaats is in Amsterdam, waar meer dan 1000 mensen werken. Naast Amsterdam is Swapfiets beschikbaar in 50 andere steden in Nederland. Daarbuiten heeft Swapfiets ook een plekje veroverd in andere landen in Europa. 

Internationale markt

Momenteel zijn er meer dan 280.000 leden verspreid over Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In 2021 is Swapfiets ook gestart in Spanje (Barcelona), Oostenrijk (Wenen) en Frankrijk (Lyon, Straatsburg en Toulouse). 

Sinds oktober 2022 heeft het bedrijf de B Corp certificering behaald. De B Corp certificering is een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een positief effect hebben op mens en milieu. De certificering wordt uitgegeven door B Lab, een non-profit organisatie die bedrijven helpt om duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid op te nemen in hun bedrijfsmodel. Om de certificering te behalen, moeten bedrijven aan specifieke criteria voldoen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Bedrijven die de certificering behalen, worden gezien als voorlopers op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

Swapfiets wordt ook gezien als een belangrijke speler van micro mobiliteit in Europa. Door deze certificering hebben ze de erkende status verkregen dat zij zich inzetten om de leefbaarheid en mobiliteitsindustrie te verhogen. Uiteindelijk wil Swapfiets graag naar een 100% circulaire fietslijn. Tot nu toe is de Swapfiets Deluxe 7 verkrijgbaar, welke 88% circulair is.