Toine Schoutens over de kracht van lichttherapie

Deze week in Rubrieck spreken we over de Propeaq lichtbrillen die zijn ontwikkeld door Toine Schoutens.

Toine Schoutens is oprichter en CEO van de bedrijven Chrono Eyewear en Fluxplus, en met beide gespecialiseerd in lichttherapie. Hij heeft zich gebogen over de gezondheidsvoordelen van lichttherapie en leidde het proces waarbij de Propeaq lichtbril werd uitgevonden en gepatenteerd. 

Schoutens touch

Toine Schoutens is zijn carrière gestart in de gezondheidszorg. Hij is meer dan een decennia lang psychiatrische verpleegkundige geweest. Het menselijk lichaam heeft hem altijd geïnteresseerd, wat de aanleiding was om zich te verdiepen in lichttherapie. In 1994 heeft Toine Schoutens een polikliniek geopend die gespecialiseerd was in lichttherapie. Dit deed hij in eerste instantie naast zijn werk als verpleegkundige. Na drie jaar heeft hij besloten om zich hier volledig op te richten. 

In de afgelopen 25 jaar heeft Toine Schoutens zich dan ook beziggehouden met het ontwikkelen, ontwerpen en implementeren van lichttherapie. Toen hij zijn onderzoek startte, was er nog niet veel over bekend. Tegenwoordig wordt zijn kennis en ervaring toegepast in allerlei sectoren, waaronder neurologie, luchtvaart, arbeidsomstandigheden en dermatologie. Daarnaast past hij zijn kennis omtrent lichttherapie toe bij topsporters, zoals schaatsploegen en voetbalteams. Ook is hij betrokken bij Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid, evenals het Intelligent Lighting Institute aan de Technische Universiteit Eindhoven. Door al zijn onderzoek heeft hij meerdere wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

De Propeaq lichtbril

Na jaren zich te hebben gericht op onderzoek, heeft Toine Schoutens met zijn bedrijf bedrijf Chrono Eyewear zich gewijd aan het helpen van mensen die nachtdiensten draaien of onregelmatige uren werken waardoor hun slaap niet optimaal is. Om toch optimaal te presteren, komt deze bril goed van pas. De lichtbril wordt gestuurd door een app en bevat vier blauwe LED-lampjes. Het blauwe licht heeft hetzelfde effect als het ochtendlicht en zorgt ervoor dat je energieker wordt. Wanneer je slaperig wilt worden, kunnen er rode glazen in de bril geschoven worden. Het rode licht heeft hetzelfde effect als de zon die ondergaat, waardoor je op natuurlijke manier slaperig wordt. De bril wordt verkocht in verschillende winkels en webshops, zowel in Nederland als het buitenland. 

Gezondheidsvoordelen

De impact van licht op onze slaap, energie en emoties heeft al jaren de aandacht van Toine Schoutens. Hij ontdekte voor het eerst de kracht van licht toen hij in de gezondheidszorg werkte. Hij was verbaasd om te zien hoe mensen met stemmingsstoornissen enorm baat hadden bij lichttherapie. Deze behandeling is de basis van zijn bedrijf FluxPlus. 

Er zijn allerlei processen die plaatsvinden in de hersenen tijdens het slapen. Er vindt ook herstel plaats, zowel mentaal als fysiek. Door het hormoon melatonine wordt een signaal afgegeven aan de hersenen. Melatonine is een antioxidant die bijdraagt aan het herstel van verschillende processen in het lichaam. Toine Schoutens zegt hierover: “Door de bril een uur te dragen voordat je naar bed gaat, geef je het lichaam het idee dat het een uur later nacht is. Het blauwe licht in de bril kan de productie van melatonine tegenwerken, waardoor het lichaam later het signaal krijgt dat het tijd is om te rusten.”

Olympische spelen

Tijdens de Olympische Spelen is deze bril ook toegepast. Het heeft een rol gespeeld in het behalen van sportprestaties. Voordat de lichtbril was uitgevonden, werd het effect van licht al toegepast door middel van een lichtbak. Voor de Olympische Spelen in 2008 heeft Toine Schoutens samen met zwemcoach Jacco Verhaeren de methode ‘chrono coaching’ uitgevonden. Met behulp van lichtbakken werd het biologische ritme aangepast waardoor de jetlag kon worden voorkomen. Dit was voor de zwemmers uiteraard van belang om optimaal te presteren. Nog geen 10 jaar later, in 2016 is de lichtbak vervangen voor de lichtbril.