Van Oord: Gekroonde speler in de maritieme sector

Het maritiem aannemingsbedrijf Van Oord werd in 1868 opgericht door Govert van Oord. Het jonge bedrijf, toen gevestigd in Werkendam werkte in de eerste jaren van haar bestaan vooral als lokaal aannemersbedrijf dat zich specialiseerde in bagger- en waterbouw projecten.

Naarmate het bedrijf meer ervaring opdeed, nam Van Oord steeds grotere projecten aan. Aan het begin van de 20e eeuw besloot het bedrijf zich meer te richten op grote projecten. In plaats van sloten en watergangen uit te baggeren, hield Van Oord zich voortaan bezig met het verdiepen van havens en waterwegen. Dankzij deze succesvolle projecten verwierf Van Oord een reputatie als specialist.

Steeds ambitieuzere projecten

Haar ijzersterke reputatie hiel de onderneming na de Tweede Wereldoorlog haar grenzen te verleggen. Grote projecten in het Midden-Oosten en Azië vroegen het uiterste van de ingenieurs van Van Oord. Grote projecten waarbij Van Oord betrokken waren zijn het uitbreiden van de haven van Al Mirfa (Ubu Dhabi), de landaanwinning voor de bouw van het Qater National Convention Centre in Doha en de uitbreiding van Changi Airport in Singapore.

Het project dat wellicht het meest in het oog springt is de Palm Jumeirah in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Van Oord voerde grootschalige bagger- en landaanwiningswerkzaamheden uit om voor de kust van Dubai een eiland van 5,72 vierkante kilometer aan te leggen. Meest opzienbarend: het eiland heeft de vorm de vorm van een palmboom.

Offshore energy

Rond de jaren ’70 en ’80 richtte Van Oord zich steeds meer op offshore energieprojecten. Als pionier in de offshore energie-industrie heeft Van Oord een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van windmolenparken op zee. Het bedrijf is gespecialiseerd in het installeren van funderingen en het leggen van kabels voor offshore windmolenprojecten, waardoor het een cruciale speler is in de overgang naar duurzame energie.

Koninklijk

In 2018 bestond het bedrijf 150 jaar. Het bedrijf kon terugkijken op een rijk verleden, vol innovatieve en toonaangevende projecten. Van Oord was niet de enige die trots op haar prestaties was, ook het Koninklijk Huis bleek te beseffen dat het bedrijf iets neerzet wat maar weinigen kunnen evenaren. Koning Willem-Alexander kwam niet alleen op visite tijdens het verjaardagsfeest, maar nam ook een cadeautje mee: het Predicaat “Koninklijk”.

Duurzaamheid

Doordat het bedrijf nog altijd een familiebedrijf is (de familieholding van Van Oord bezit 78,5% van de aandelen) wordt het minder gedreven door de waan van de dag en kan het -meer dan andere bedrijven- werken vanuit een langetermijnvisie. Maatschappelijke betrokkenheid is een belangrijke waarde voor de onderneming. Dat blijkt onder meer uit de businessdrivers: “We create, we care, we work together, we succeed”, waarbij het kopje “We care” een bovengemiddelde rol speelt.

Het bedrijf sponsort culturele en maatschappelijke initiatieven binnen de maritieme sector om iets terug te doen, of iets speciaals willen doen op de plekken waar het bedrijf actief is. Bijvoorbeeld door kennis te delen en lokale onderzoeksinstellingen en NGO’s te ondersteunen.

Een schitterende toekomst

Sinds Koninklijke Van Oord haar predicaat ontving kijkt het met nóg meer trots terug op haar geschiedenis. Maar de blik blijft vooral voorwaarts gericht.

Die toekomst ziet er rooskleurig uit. De vraag naar maritieme infrastructuur en de de verschuiving naar duurzame energiebronnen (zoals wind en zon op zee) biedt Van Oord grote kansen om te groeien en te innoveren. Van Oord grijpt deze kansen met beide handen aan. Het bedrijf blijft investeren in haar technologische capaciteiten uitbreiden en zoekt continue naar mogelijkheden om bij te dragen aan de wereldwijde uitdagingen op het gebied van waterbeheer en hernieuwbare energie. Van Oord blijft een sleutelrol spelen in de vormgeving van de toekomst van maritieme infrastructuur wereldwijd.