Ward Verkuylen: vol energie het verschil maken

Ward Verkuylen’s carrièrepad is een boeiend voorbeeld van de positieve impact die een inhoudelijk gedreven professional kan hebben in verschillende sectoren. Van natuur en milieu tot de zorg en het bedrijfsleven, hij heeft een (positief) verschil kunnen maken.

Het begon allemaal na het behalen van zijn doctoraal Welvaartstheorie en Economische Politiek (1988), toen hij zijn eerste stappen zette als financieel medewerker verkeer en vervoer bij Stichting Natuur en Milieu. Deze organisatie beschouwt hij nog steeds als de basis van zijn loopbaan, niet in de laatste plaats vanwege de waardevolle lessen die hij hier leerde over het maken van grote impact met beperkte middelen.

Veelzijdige loopbaan

De carrìere van Verkuylen is met recht gevarieerd te noemen. Hij werkte in loondienst, maar voert sinds 2011 ook opdrachten uit met zijn eigen bedrijf. Die brachten hem naar verschillende sectoren: van de personenmobiliteit naar culturele instellingen, van de gezondheidszorg naar sociale werkbedrijven. In welke sector hij ook werkte, zijn drive was altijd hetzelfde. “Ik wil creatief en betekenisvol werk doen, waar de samenleving beter van wordt.”

Soms betekent het verbeteren van de samenleving dat je jezelf ook wat moet verbeteren. Dat bleek toen hij in 2006 voor het Radboudumc ging werken. Het academisch ziekenhuis in Nijmegen ging door een moeilijke tijd en Verkuylen realiseerde zich dat de kans op succes groter was wanneer hij een tandje bij zou zetten. Dat deed hij, onder meer door de Master of Health Administration van TIAS (Tilburg) te behalen.

Dankzij zijn eerdere ervaringen, aangevuld met zijn nieuwe diploma, speelde hij een sleutelrol in de transformatie van het ziekenhuis, waaronder de naamswijziging van UMC St. Radboud naar Radboudumc. Met deze naamswijziging hoopte het (voorheen Katholieke) ziekenhuis een inclusievere reputatie te krijgen.

Waarde toevoegen

Verkuylen was, en is, in zijn loopbaan voortdurend op zoek naar manieren om in verschillende markten toegevoegde waarde te bieden. Dit vereist volgens hem een kritische blik op zichzelf en de bereidheid om moeilijke beslissingen te nemen, zoals het stoppen met activiteiten die niet meer bij de strategische doelen van een organisatie passen.

Deze benadering heeft geleid tot tal van successen, waaronder zijn tijd als directeur bij Wezo, waar hij een significante verbetering van de organisatie bewerkstelligde. Onder zijn leiding steeg het percentage doelgroepmedewerkers dat bij regionale ondernemers (op locatie) werkte van 25% naar 67%, en werd de financiële gezondheid van de organisatie hersteld.

Meer dan werken alleen

Hij is niet iemand die achterover leunt. En een positief verschil maken kan ook buiten je werk. Daarom heeft hij altijd ruimte gehouden voor vrijwilligerswerk. In zijn toenmalige woonplaats Nijmegen zette hij zich ruim 9 jaar in voor Hospice Bethlehem, waar hij voorzitter van het bestuur was. Dit werk vond hij bijzonder betekenisvol, omdat het hospice een liefdevolle omgeving biedt voor mensen in hun laatste levensfase, ook voor cliënten die minder te besteden hadden.

Met zijn verhuizing naar Venlo kwam er een eind aan zijn voorzitterschap, maar het bood hem ook een nieuwe kans. Hij werd bestuurslid bij festivalorganisatie Zomerparkfeest in Venlo, een evenement dat jaarlijks bijna honderdduizend bezoekers trekt.

Zijn rol richt zich hier op gezondheid en veiligheid, zowel festivalgangers als vrijwilligers moeten op een gezonde en veilige manier kunnen genieten van het evenement. Daarnaast is hij bestuurslid van Muziek Jong voor Oud, een initiatief dat jonge conservatoriumstudenten optredens laat verzorgen in zorginstellingen.

Vol energie naar de toekomst

Hoewel Verkuylen zijn 60e verjaardag alweer een paar jaar geleden vierde, is hij nog lang niet toe aan zijn pensioen. Hij zit nog boordevol energie en ambities om maatschappelijk ondernemerschap te versterken. Vooral de onderwerpen inclusief ondernemen en verduurzaming van het bedrijfsleven hebben zijn aandacht.

Om op deze gebieden een bijdrage te leveren is hij betrokken bij de oprichting van een MVO-platform in Noord-Limburg en brengt hij zijn kennis van sociale duurzaamheid in bij het team innovatie en duurzaamheid van Ondernemend Venlo.

Je kunt verschil maken

Zijn vader accepteerde toch vooral dat de wereld is zoals hij is. Verkuylen gelooft het tegendeel. Hij stelt dat de samenleving veranderbaar is. “Ik probeer elke dag iets te doen waarmee ik kan bijdragen aan het creëren van een mooiere wereld van morgen.”

Die overtuiging komt in elk aspect van zijn verhaal naar voren. Hij laat zien dat één persoon in verschillende rollen en sectoren een blijvende en positieve impact kan hebben op zowel de samenleving als het bedrijfsleven. Voor iedereen die betekenisvol werk wil combineren met zakelijk succes is Verkuylen een enorme bron van inspiratie.